ponedeljek, 08. april 2013

Sadili z evropsko poslanko in njeno ekipo Požen Evropo

Svet se spreminja. Zadnje čase se veliko govori o ekologiji, trajnostni rabi in o tem kaj zdrava hrana sploh je. Vsak dan se kje pojavi skupina ljudi dobre volje in energije, ki se odloči, da je dovolj negativizma, dovolj jamranja, dovolj prepuščanja svoje usode drugim.

Izjemno sem vesela, ker se začele v Sloveniji in Evropi ustanavljati različne politične in civilne iniciative, ki želijo odgovoriti na izzive prihodnosti. Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je s svojo pobudo Požen Evropo in projektom Hrana za zdravje in delovna mesta, posebno pozornost namenila štirim avtohtonim kmetijskim kulturam, ki počasi izginjajo iz naših njiv. To so ajda, česen, stročnice in jagodičevje. S projektom izobražujejo in nas spodbujajo k samooskrbi in zdravi prehrani.
Tudi na Ljudski univerzi Velenje smo se odločili, da postanemo del rešitve. Lani smo ustanovili neprofitno fundacijo Sadni gozd. Postavili smo si resen cilj: želimo zasaditi ali pomagati zasaditi kar 2 milijona rastlin z užitnimi plodovi, listi ali koreninami (po 1 rastlina na vsakega prebivalca Slovenije). Vsi vemo, da z ekološkim, doma pridelanim, avtohtonim in pravkar utrganim sadežem ne bomo zgrešili. Pri nas prisegamo na izobraževalno metodo »learning by doing«. Kaj to pomeni? Znanstveno je dokazano, da se najhitreje učimo in, da največ znanja ostane, če delo OPRAVIMO in ne samo govorimo.

Zato sadimo. Da bomo ljudje razmislili ali res potrebujemo toliko okrasnih rastlin ali pa je cvetoča češnja najlepša med njimi. Želimo jih spodbuditi k akciji. Želimo jim povedati, da imajo sadna drevesa tudi ekonomsko skoraj neskončen donos.

Do sedaj smo uspeli posaditi preko 800 dreves.

In da ne bomo čisto »poslovensko« obdelovali »vsak svojo njivico« smo se odločili, da na pobudo poslanske pisarne Zofije Mazej Kukovič nekaj naredimo tudi skupaj.

Današnja zasaditev je bila bolj simbolična (posadili smo gredo malin), saj pravi kmetovalci vedo, da rastline najbolj uspevajo, če jih sadimo jeseni. Pa vendar verjamem, da se v naših glavah že snujejo ideje za jesenske saditve. Že danes vabljeni, da na Martinovo 2013 zavihate rokave in nam pomagate posaditi svoje drevo.
 
Brigita Kropušek Ranzinger


Ni komentarjev:

Objavite komentar